Често водим разговори с наши приятели, които ни питат защо escape стаите са толкова популярни?

В световен мащаб има над 8000 escape стаи и всеки ден се появяват още нови и все по-добри. Дали има някой, който е играл всички стаи? Едва ли, но ако манията ви запали със сигурност ще поискате да изиграете колкото се може повече от тях.

Интересът по ескейп стаите се базира на видео игрите тип „escape game“ или „escape room“. Първата ескейп стая е отворена в Азия през 2008 г., манията залива САЩ през 2012 г., след което се пренася и в Европа. Първата такава стая в гр. София отваря врати през 2014 г., като желаещите да я посетят трябваше да чакат с месеци, за да се доредят. През 2015 г. в България беше пикът на ескейп стаите, които никнеха като гъби всяка седмица….. имаше много набързо отворили и също така бързо затворили. Имаше стаи, които с малко инвестиция или с почти никаква такава, демотивираха хората да продължат да се забавляват по този начин (особено, ако играят за пръв път). В крайна сметка „с трици маймуни не се ловят“, а играчите много добре знаят това.

В момента на територията на гр. София има около 50 много добри ескейп стаи, а за България са над 100 (виж всички стаи).

Защо escape стаите са станали толкова популярни? Е, отговорът е доста ясен.

Повечето от нас водят доста натоварен живот, едновременно търсейки време за работа, учене, полагайки грижи за домакинство и деца….. От друга страна, escape стаите ни позволяват да се измъкнем за кратко от сивото ежедневие и да изпитаме нещо ново и различно, което да ни разведри и за кратко да ни откъсне от голямото натоварване. Обикновено една ескейп игра трае около 1 час, но това уникалното преживяване ни потопява в една друга и различна реалност. Просто трябва да изберем любима тема и да се насладим на атмосферата и играта, разбира се с подходящ отбор (приятели, близки, роднини или колеги). Целта на този тип забавление е да предоставя незабравими емоции.

Escape стаите са много повече от обикновените настолни или видеоигри. Вместо просто да гледаме екрана на компютъра, в ескейп стаите участваме в интелектуална и физическа работа в екип. Това е една социална, логическа и отборна игра, връщаща ни назад в нашето детство, когато всички играехме безгрижно и на воля.

Escape стаите ни позволяват да се чувстваме важни и да бъдем част от екип. Работата в екип, чувството за увереност и трудните за решение загадки са някои от нещата, които много привличат играчите. Escape стаите са подходящи за всеки, независимо от неговия пол, възраст или произход и не изискват специфични познания или умения.

Какво всъщност представлява една ескейп стая?

Ескейп стаите са тематично декорирани помещения, където участниците трябва да намерят различни, скрити предмети и да решават логически задачи. Целта е да успеят да се измъкнат от стаята или да завършат определена мисия за време – обикновено 60 минути.

Представете си, че сте в кожата на любим герой, като например Индиана Джоунс или Шерлок Холмс, който е попаднал в клопка на поредната си авантюра или разрешава заплетен случай, заобиколен от множество загадки, улики и пъзели.

Някога искало ли ви се е да ограбите банка? Може пък да се окажете заложник и да се наложи да избягате от лапите на сериен убиец! Със сигурност, все някога сте си мечтали да попаднете назад във времето….. в ролята на рицар, магьосник или пират. За любителите на адреналина, също е помислено… просто е важно да подберете подходящ екип, за да се забавляват на max.

Ескейп стаите могат да бъдат най-различни, но общото между тях е, че са създадени с една единствена цел, а именно участниците в тях да се забавляват.

Подбор на екип

Комуникацията е основата за успешна игра! Важно е да подберете правилните хора, с които да се насладите на това предизвикателство.

Ескейп стаите са чудесен начин за развиване и подобряване на логическата мисъл, укрепване на комуникацията и работата в екип. Освен всичко останало, ескейп стаите са важни и от гледна точка на социалната активност, било то между приятели/колеги или семейство, и дават възможност да се преодолеят различията между по-младите и по-възрастните участници в играта!

В повечето ескейп стаи броят на играчите варира между 2-6 души. Важно е да отбележим, че при по-голям брой участници, не всеки може да види дадена загадка и да участва в нейното решение, рискува да пропусне част от пъзел или друг елемент или механизъм от стаята. Затова е важно да подберете правилно броят на вашите съотборници.

Тийм билдинг

Ескейп стаите са изключително подходящи за провеждане на тийм билдинги. По време на играта много ясно си проличава, кой от участниците притежава лидерски качества, кой е в състояние да взема правилни решения под напрежение, кой е способен да мисли нестандартно. Отборната игра е от най-голямо значение. Виждат се силните и слабите страни на участниците в играта. Сплотен ли е екипът или има някакво напрежение между играчите.

Децата

В последно време ескейп манията се прехвърли и върху децата, които също започнаха да проявяват голям интерес към този тип забавления. Напоследък е изключително популярно да се провеждат рождени дни в различни ескейп стаи. В повечето ескейп стай има препоръчителна възраст за игра, когато става въпрос за децата. Когато децата са под 16 години напр., те задължително участват с поне един възрастен придружител.

Escape стаите обикновено са трудни!

Нямаше да е забавно, ако беше лесно! Пъзелите често изискват логика и работа в екип. Загадките са предизвикателни, но не прекалено тежки. Важното е да са добре балансирани и да има за всеки по нещо. Екипът, който ви наблюдава и води играта, ще ви съдейства по всяко време, когато имате нужда от помощ.

Но всичко зависи от това до каква степен са се сработили играчите и дали са настроени положително за игра, дали ще им допадне тематиката и т.н. Определено нагласата доста влияят на играта. Най-важното е отборът да си тръгне с приповдигнато настроение след това.

Загадките

Първите стаи появили се на бял свят се базират на не толкова сложни за изпълнение загадки. В повечето от тях преобладават основно катинарите и ключалките.

В последствие интересът на ескейп феновете наложи появата на високотехнологични загадки, такива с повече електроника, където обаче всичко трябва да бъде съобразено с периода които се пресъздава.

Важно е загадките да са добре балансирани, да имат ясна последователност и правилно да следват сюжетната линия.

Видове стаи

Както вече споменахме, ескейп стаите биват най-разнообразни, както по тематика и декор, така и по начина им на изработка. Може да попаднете в “бутикови“ стаи (изпипани до най-дребен детайл, с множество автентични и уникални елементи и ръчно изработени пъзели) или в стаи закупени от чужбина (франчайз).

Бихме могли да ги разделим на няколко вида:

  • Линейни стаи са тези, където всичко върви последователно и няма как играчите да се объркат. Особено подходящи са за по-неопитните отбори или за тези, които играят за пръв път.
  • Хаотични стаи са тези, в които играчите трябва да се връщат от едно помещение в друго или намират множество предмети, които ще трябва да използват по различно време в процеса на играта.
  • Смесен тип стаи, които са микс от първите два вида и са доста динамични.
  • Така нар. „емоционални стаи“, където любителите на адреналин трябва да мислят логически под някакво напрежение или стрес. В повечето такива стаи се залага на пърформанс.
  • Напоследък се заговори за куест адвенчър стаи. Те не са като класическите escape стаи, при тях се залага предимно на реалистичното приключение и се набляга най-вече на отборната игра.
  • Стаи на принципа на поточната линия, популярни предимно в чужбина или такива, в които влизат по няколко непознати отбора, като всеки екип си има своя задача за изпълнение.
  • Сетивни лабиринти – това не са точни стаи, защото често включват цели сгради. Този тип сетивни пътувания се организират веднъж или два пъти в годината и често заемат всички свободни площи на бизнесцентрове или други обществени сгради като НДК и дори Националната опера. Причисляваме ги към екскейп румовете единствено защото това е форма на бягство от реалността и от познатото. А също така на участника, ще му се наложи да намери пътя обратно към реалността или да си създаде такава.

Накратко казано: “Летвата е вдигната доста нависоко”, но това не пречи тепърва да се появяват още нови и все по-добре замислени стаи и преживявания.